Litewski ser jabłkowy - Obuolių sūris - najlepsze litewskie słodycze

Najlepsze litewskie słodycze. Co jeść na Litwie

Najlepsze litewskie słodycze

Tradycyjne słodycze, których musicie spróbować będąc na Litwie. Najlepsze pomysły na słodkie upominki z Litwy. Zobaczcie co i gdzie kupić.

Będąc na Litwie na pewno najdzie was ochota na coś słodkiego. Jak zawsze warto spróbować czegoś miejscowego. Litewskie słodycze należą do jednych z najlepszych na jakie trafiliśmy za granicą. Litwa to przede wszystkim przepyszny nabiał – bosko świeże, doskonałe w smaku, tłuste sery, mleko i śmietana, z których Litwini dosłownie czarują słodycze. Litewskie słodycze to często wspomnienie czasów ZSRR i PRL, w przeciwieństwie do wszystkich innych dziedzin życia – te są nostalgiczne, pełne ciepła, smaku dzieciństwa. Będąc na Litwie zjecie więc dużo sera i przypomnicie sobie o rzeczach, które wydały wam się dawno minione, zapomniane, a jednak okazuje się, że cały czas istnieją i mają się dobrze!

Zobaczcie najlepsze słodycze na Litwie:

Surelis

Surelis batonik serowy z Litwy - najlepsze litewskie słodycze

Surelis to pierwsza rzecz jaka się kojarzy z litewskimi słodyczami. To litewski klasyk, jeżeli chodzi o słodkości, spokojnie mogący nosić miano skarbu narodowego. Surelis to batonik serowy w czekoladzie. Przepyszny, tłusty, sprasowany ser oblany warstwą czekolady. Brzmi banalnie, ale to coś jak baton w 100% składający się z treściwego sernika. Surelis pojawił się na Litwie wraz z władzą sowiecką i szybko zdobył popularność, ze względu na dostępność przepysznego nabiału. Obecnie jest ikoną słodyczy zarówno na Litwie jak i w pozostałych krajach bałtyckich. Surelis był najbardziej popularny w Estonii, ale to na Litwie znajdziecie największy wybór tego twarogowego batonika.

Batonik serowy z Litwy - najlepsze słodycze - w wersji wege

Na początku dostępne były zwykłe batoniki serowe w wersji śmietankowej, z mlekiem skondensowanym, waniliowej oraz klasyk – z makiem – cieszący się po dziś dzień zasłużonym szacunkiem. Po upadku ZSRR zaczęły się pojawiać coraz to nowe wersje smakowe – truskawkowe, malinowe, wiśniowe, jagodowe, karmel, solony karmel, biała czekolada, z liofilizowanymi owocami itd. Obecnie dostępnych jest kilkadziesiąt opcji smakowych, łącznie z surelisami przypominającymi mini torty. Wszystkie są przepyszne: mleczne, tłuste i treściwe. To coś jak przenośny kawałek sernika w chrupiącej czekoladzie. W ciepłe dni trudno go zjeść i nie upaćkać się czekoladą. Moje ulubione batoniki serowe to te z czekoladą i malinami, makiem oraz toffi. Chociaż w sumie… nieulubionych nie ma…

Batoniki serowe oferuje praktycznie każdy producent nabiału na Litwie. Najpopularniejsze marki to Vilkyškių, Varena, Magija. Na uwagę zasługują surelisy marki VEGG – w wersji wegańskiej, zrobione z tofu. Są równie smaczne co te oryginalne, a zdecydowanie lżejsze (przez co można zjeść ich więcej). Surelis znajdziecie w każdym sklepie, na dziale z nabiałem – w chłodni.

Varškės desertas su želė. Deser serowy z galaretką

Litewski sernik na zimno czyli deser serowy z galaretką - Varškės desertas su želė

To nawet nie sam produkt, a cała kategoria. Dla mnie bezapelacyjnie najlepsze słodycze na Litwie. Varškės desertas su želė to coś w rodzaju sernika na zimno z żelatyny z zatopionymi kawałkami kolorowej galaretki, owoców, maku lub wszystkiego na raz. Forma, kształt, smak i dodatki zależą od fantazji przygotowującego, więc wątpliwe abyście trafili dwa razy na to samo. Najpopularniejsze wersje to te z kawałkami kolorowej galaretki oraz z samym makiem.

Dla każdego miłośnika nabiału to coś wyjątkowego. Jeżeli ktoś dodatkowo lubi galaretkę, to właśnie odnalazł spełnienie deserowych marzeń. Mleczno-serowa galaretka to coś banalnie prostego i zarazem doskonałego w swojej prostocie. Zazwyczaj jedna porcja nie wystarcza. Dla mnie to numer jeden i obowiązkowa pozycja na liście zakupów przy każdej wizycie w sklepie. Jedyny minus litewskiego deseru serowego z galaretką, to to, że nie jest wegetariański (jest z żelatyną). Na szczęście pojawiają się wersje wegetariańskie – z agarem. To dobrze, bo szkoda, aby wegetarianizm był okupiony aż takim wyrzeczeniem jak niejedzenie varškės desertas su želė.

Varškės desertas dostępne są w niemal każdym sklepie spożywczym na dziale z nabiałem. Najczęściej pakowane w plastikowe pojemniczki albo w zawijane w folię tak jak biały ser. Najczęściej jednak są robione na Litwie w domu. To kolejny argument, dlaczego warto poznać kogoś na miejscu!

Sausainiai Riešutėliai. Ciasteczka orzeszki

Litewskie Ciasteczka orzeszki czyli sausainiai Riešutėliai

Nieśmiertelne ciasteczka-orzeszki, czyli “Orieszki przywiezione na Litwę przez Rosjan razem z władzą robotniczą. Doskonale się zadomowiły i zostały, pomimo że po Związku Radzieckim pozostało jedynie wspomnienie. Ciasteczka-orzeszki są – a przynajmniej były – popularne również w Polsce – kiedyś obowiązkowy element każdego wesela, obecnie jakby zniknęły.

Mimo że to nie są typowe, tradycyjne litewskie słodycze a inwazyjny gatunek z ZSRR, zadomowiły się na Litwie na dobre i stały częścią kulinarnej tradycji. Dla każdego Litwina to smak dzieciństwa. Z kim nie porozmawiacie, na pewno pamięta ciastka orzeszki robione w domu w specjalnej formie, słodki zapach pieczenia i lepkie nadzienie z mleka skondensowanego. Skąd ta popularność?

najlepsze litewskie słodycze to Ciasteczka orzeszki czyli sausainiai Riešutėliai

Z prostoty. Litewskie ciasteczka orzeszki robi się z kilku prostych i dostępnych nawet w ZSRR składników. Skorupki z półkruchego ciasta w kształcie łupin orzecha włoskiego sklejone gęstą, bosko mleczną i słodką masą kajmakową. Tak proste, że aż doskonałe. Trudno ich nie lubić, składają się ze słodkiego ciasta i mleka skondensowanego. Sposobów jedzenia jest zapewne więcej niż rodzajów ciastek-orzeszków. Najlepsze kupicie w cukierniach na wagę lub większych supermarketach, np. Maxima XXX (z trzema XXX – np. w tej Maximie), na dziale z litewskimi specjałami ekologicznymi w plastikowych opakowaniach… Litewskie ciasteczka orzeszki nie są tak doskonałe jak te z Estonii, ale nadal dają radę.

Grybukai. Ciasteczka grzybki

Najlepsze litewskie słodycze - Ciasteczka grzybki, Grybukai

Kolejny, po ciasteczkach orzeszkach pomysł rodem z ZSRR. Założenie było proste – w czasach ciągłego niedoboru, z podstawowych składników zrobić jak najciekawsze ciasteczka. Jak się okazuje, kreatywność sowieckiego człowieka nie znała granic. W efekcie, na Litwie cały czas popularne są ciasteczka grzybki. W przeciwieństwie do orzeszków, nie są wypiekane w specjalnej formie, a robione są w 100% ręcznie, dlatego zazwyczaj każdy jest inny. Ciasteczka Grzybki to delikatne pierniczki w polewie. Kapelusz pokryty jest polewą czekoladową, nóżka białym lukrem na bazie białka, a jej końcówka oprószona makiem. Całość wygląda jak grzybek dopiero co wyjęty z ziemi – z makiem udającym resztki ziemi i runa na końcu. Wyglądają ślicznie, mi się kojarzą ze świętami, ale nie ma szans, żeby dotrwały do świąt, bo są przepyszne.

Litewskie ciasteczka grzybki Grybukai - słodycze na Litwie

Podobnie jak litewskie ciasteczka orzeszki, najlepsze ciasteczka grzybki kupicie w cukierniach – na wagę, lub większych supermarketach. Szukajcie ich na dziale z litewskimi specjałami ekologicznymi pakowane w pudełeczka. Nie są najtańsze, ale pamiętajcie, że to ręczna robota. Jeżeli ich spróbujecie, na pewno będziecie chcieli zrobić je sami, bardzo proszę, robi się to tak:

Obuolių sūris. Ser jabłkowy

Litewski ser jabłkowy - Obuolių sūris - najlepsze litewskie słodycze

Ser jabłkowy to słodki, aromatyczny przetwór z jabłek. Ma swoje korzenie jeszcze w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Znany jest w Polsce i na Litwie. U nas tradycja przygotowania sera jabłkowego jakby została zapomniana, na Litwie ma się całkiem dobrze. Wzmianki o nim można znaleźć w książkach kucharskich z początków XIX wieku. Ser jabłkowy był popularnym łakociem przygotowywanym niemal w każdym gospodarstwie, ze względu na dużą dostępność jabłek. Obite, uszkodzone owoce lub spady były niezdatne do przechowywania, robiono więc z nich ser jabłkowy, który można było długo przechowywać.

Przygotowywany jest przez smażenie przecieru jabłkowego z cukrem lub miodem, czasami z dodatkiem przypraw korzennych, orzechów lub bakalii. Pomimo nazwy – ser jabłkowy – nie ma nic wspólnego z serami ani z nabiałem. Nazwa pochodzi od kształtu – formowany jest on w płaskie bloczki w kształcie sera. To tyle, jeżeli chodzi o podobieństwa. Ser jabłkowy jest zbliżony do gruzińskiego tklapi – czyli kwaśnego lawasza, jest jednak grubszy, słodszy i robiony z samych jabłek, czasami z dodatkiem soków innych owoców lub np. buraków. Kolor sera jabłkowego zależy od stopnia wysmażenia – od jasnobrązowego jak toffi, aż po ciemnobrązowy – jak powidła.

Słodycze z Litwy - ser jabłkowy - Obuolių sūris - w Polsce znany jako ser jabłeczny

Ser jabłkowy, jest dość twardy i zwarty, kroi się go w plastry i je do gorzkiej herbaty, kawy lub wina. Najczęściej jednak je się jako przekąskę – po prostu. Jest twardawy – w zależności od poziomu wysuszenia – lekko ciągnący, kwaskowaty i satysfakcjonująco słodki. Najpopularniejsza jest wersja z kawałkami suszonych jabłek. Ser jabłkowy można kupić w każdym supermarkecie – znajdziecie go na chłodni, razem z serami – nazwa zobowiązuje. Te bardziej podsuszone nie muszą być przechowywane w lodówce, znajdziecie je w mniejszych sklepach. Najlepsze są oczywiście takie domowej roboty, więc popytajcie!

Co ciekawe – w Polsce, w województwie świętokrzyskim wytwarzany jest ser jabłeczny – wpisany na listę produktów tradycyjnych. W Polsce nie trafiliśmy nigdy na ser jabłkowy.

Cukierki Pergale

Najlepsze litewskie słodycze na prezent - cukierki Pergale

Będąc na Litwie warto też spróbować zwykłych cukierków. Często to takie klasyczne słodycze wiele mówią o kraju, jego kulturze i smaku. Jeżeli szukacie na Litwie dobrych słodyczy, możecie w ciemno kupować produkty Pergale. To taki litewski Wedel. Firma z tradycjami, gwarancja jakości. Jeżdżąc do “Bałtyków”, w temacie słodyczy warto zapamiętać nazwy największych miejscowych producentów słodyczy:

  • Litwa – Pergale

  • Łotwa – Laima

  • Estonia – Kalev

Oczywiście, firmy na pewno zostały już wykupione przez zagraniczny kapitał, w pogoni za pieniądzem stopniowo siada jakość i to już nie to co dawniej, ale nadal – kupując te produkty, wiecie co dostaniecie. Mimo globalizacji, trzymają się całkiem nieźle – właśnie jak nasz Wedel. Pergale produkuje masę słodyczy: wafelki, draże, czekolady i oczywiście cukierki. Traficie na nie praktycznie w każdym sklepie. W marketach można je kupować na wagę – wybierać z niezliczonych koszy różne smaki. Spośród wielu wyrobów firmy Pergale, dla nas najlepsze litewskie cukierki to:

Pergale Vilnius

Czekoladowa masa truflowa oblana gorzką czekoladą. Trufla jest doskonała. Kremowa, o wyraźnym, czekoladowym smaku, lekka i niemal puszysta. Zupełnie nie sprawia wrażenia jakiejś tłustej, zbitej czekoladopodobnej masy. To trochę jakby doskonały tortowy krem czekoladowy zamknąć w cukierku oblanym czekoladą. Nie jestem fanem mocno czekoladowych wyrobów, ale Pergale Vilnius mi bardzo zasmakowały. Vilnius to najpopularniejsze litewskie cukierki Litewskie cukierki. Sprzedawane są w sklepach na wagę lub w ozdobnych pudełkach z “okienkiem”. Łatwo je rozpoznać – na srebrnym papierku jest sylwetka katedry Stanisława Biskupa i św. Władysława w Wilnie razem z dzwonnicą. dlatego też to najpopularniejsza słodka pamiątka z Wilna.

Pergale Sostines

Cukierki nadziewane z dwiema niesamowitymi warstwami. Jedna, twardsza, to masa śmietankowa, konsystencją przypominająca coś pomiędzy truflą a świeżym marcepanem. Druga warstwa to płynny likier alkoholowy wymieszany ze skondensowanym mlekiem. Całość oblana jest deserową czekoladą. Jeżeli ktoś lubi cukierki z alkoholem, to Pergale Sostines będzie doskonałym wyborem. Proste i doskonałe. Jedyny minus – bardzo uzależniają. No bo przecież są za alkoholem. Litewskie cukierki Sostines sprzedawane są w sklepach na wagę lub w ozdobnych opakowaniach. Szukajcie czerwonych cukierków

Pergale Pupa

Pergale Pupa – albo ednd – zależy, jak patrzeć na cukierka. To chyba moje ulubione, trufle czekoladowo-kawowe z maleńkimi, lekko chrupiącymi kawałkami pokruszonych wafelków, standardowo oblane czekoladą. Dla mnie to coś w rodzaju kawowych michałków. Delikatne i kremowe, nie są przesadnie słodkie. Idealne! Sprzedawane w sklepach na wagę. Łatwo je znaleźć dzięki charakterystycznemu, brązowo-żółtemu papierkowi.

Litewskie cukierki - najlepsze słodycze Pergale

To tylko kilka propozycji słodyczy, które znajdziecie na Litwie. Wybraliśmy te, które najbardziej lubimy, i do których zawsze wracamy będąc na Litwie. Nie wszystkie są tradycyjnymi litewskimi wyrobami – większość pojawiła się tu wraz z Rosjanami – ale zdążyły się zadomowić i zostały na dobre, stając się nieodłączną częścią litewskiej kultury kulinarnej. Bo przecież kuchnia nie dzieli, tylko łączy. Będąc na Litwie spróbujcie koniecznie naszych propozycji – warto! Przede wszystkim jednak szukajcie, próbujcie, wyłapujcie podobieństwa, różnice, odnajdźcie swoje smaki i swoje ulubione słodycze! I koniecznie dajcie nam znać…

Smacznego!

Zobaczcie najlepsze ciasta na Litwie w tym materiale.