Pyszne pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki. Prosty przepis

Pesto z liści rzodkiewki

Pyszne pesto krok po kroku

Przepis na proste do zrobienia, zielone, świeże i pyszne pesto z liści rzodkiewki.

Prosty sposób przygotowania – zajmuje dosłownie kilka minut. Do zrobienia z produktów, które niemal zawsze są w kuchni. Nie potrzebujesz ani specjalnych składników, ani specjalnych umiejętności. Pesto z liści rzodkiewki ma świeży, wyraźny i lekko ostry, smak. Jest idealne do makaronu, ryby czy kurczaka. Idealnie smakuje też z grzankami lub samym chlebem.


Okazuje się, że liście to najzdrowsza część rzodkiewki. Mają dwa razy więcej witamy C niż cytryna, zawierają wapń, potas, magnez i żelazo. Działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, oczyszczają organizm i wspierają odporność a przede wszystkim – są pyszne! Oto jak przyrządzić z liści rzodkiewki doskonałe danie.

Składniki

porcja na 2 osoby:

  • Liście z pęczka rzodkiewki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki startego Parmezanu / Grana Padano (20 g)
  • Ząbek czosnku (do 5 g)
  • 20 ml oliwy z oliwek (extra virgin)
  • Szczypta soli
  • Świeżo zmielony pieprz

Opcjonalnie:

  • Łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Liście rzodkiewki powinny być jędrne, nie pogniecione ani nie poszarpane. W sklepie należy wybierać ładne, świeże pęczki. Najlepiej wykorzystać liście z rzodkiewki wyhodowanej w domu – będą czyste i delikatne.

  1. Liście dokładnie umyć. Namoczyć w misce z zimną wodą, żeby pozbyć się piasku. Następnie opłukać i osuszyć. Spokojnie można dodawać nawet twardsze liście. Nadają się, dopóki nie są pożółkłe.
  2. Nasiona słonecznika podprażyć na suchej patelni. Im dłużej będziemy prażyć, tym bardziej orzechowy smak pesto. Najlepiej podprażyć pestki na złoty kolor. Nie przypalić, bo pesto będzie gorzkie.
  3. Liście, razem z łodyżkami wrzucić do blendera.
  4. Wsypać wystudzone pestki słonecznika. Ważne, żeby nie były gorące.
  5. Dodać ząbek czosnku, parmezan starty na drobnych oczkach.
  6. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą (uwaga: parmezan jest słony!).
  7. Dolać oliwę z oliwek i sok z cytryny.
  8. Zmiksować wszystko w blenderze na pastę.
  9. Do uzyskania idealnej konsystencji, dodawać oliwy z oliwek. Jeżeli pesto wyjdzie za rzadkie, dodać więcej parmezanu.

W zależności od upodobań, pesto może być gładkie – jako pasta do smarowania chleba, lub z wyczuwalnymi składnikami – do makaronu. Ważne, żeby ziarna słonecznika były dobrze rozdrobnione.

Pesto z liści rzodkiewki - prosty przepis krok po kroku

Wskazówki

  • Pesto z liści rzodkiewki jest proste i nie wymagające. Większość składników można zamieniać! W ten sposób można wypróbować różne smaki.
  • Wyraźne w smaku nasiona słonecznika można zastąpić pestkami dyni lub różnymi rodzajami orzechów. Dobrze sprawdzają się delikatne słodkie orzechy np. migdały, macadamia, pistacje.
  • Parmezan czy Grana Padano można spokojnie zastąpić innym twardym serem o wyraźnym smaku, np. litewskim Dziugasem. W wersji wegańskiej – niekatywnymi płatkami drożdżowymi
  • Oliwę z oliwek można zastąpić np. olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, ale to zdecydowanie zmieni smak pesto. Najlepsza jest zielona, ostra i gorzka, aromatyczna oliwa z oliwek (reserva)
  • Pesto można zamrozić. Wtedy nie dodawać startego sera i czosnku. Składniki można dodać po rozmrożeniu.

Pomysł na obiad. Makaron penne z pesto z liści rzodkiewki

Sposób na szybki i prosty obiad z pesto:

  1. Zagotować makaron penne (80 g suchego makaronu na osobę). Gotować tyle, ile wskazuje czas na opakowaniu + 1 minuta.
  2. Wrzucić dwie łyżki pesto z liści rzodkiewki na rozgrzaną patelnię.
  3. Dodać ugotowany makaron penne (prosto z garnka) oraz 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu.
  4. Wymieszać do połączenia składników.
  5. Można posypać startym parmezanem.

 

Smacznego!

Napisz koniecznie jak wyszło w komentarzu, albo na Instagramie!