Oryginalne guacamole z Meksyku przepis

Prawdziwe guacamole z Meksyku. Oryginalny przepis

Prawdziwe guacamole

Oryginalna meksykańska pasta awokado krok po kroku
Przepis na proste do zrobienia prawdziwe guacamole. Oryginalny przepis z Meksyku.

Podstawowa wersja guacamole świetnie sprawdza się jako serwowana z chipsami tortilla przystawka lub jako dodatek do wielu dań kuchni meksykańskiej. Poniżej znajdziecie łatwy i szybki sposób na przygotowanie autentycznej meksykańskiej pasty z awokado.

Oryginalny, meksykański przepis na prawdziwe guacamole zawiera tylko trzy składniki: awokado, sok z limonki i sól. Z czasem powstawały kolejne wariacje pasty. Na przykład obecnie w Meksyku najczęściej spotyka się wersję z drobno posiekanym pomidorem. Co ciekawe, w oryginalnym guacamole nie ma czosnku!

Jednak niezależnie od składników dodatkowych, w efekcie końcowym kluczowa jest konsystencja pasty. Z tego powodu równie ważne jak składniki są naczynia, w których przygotowuje się guacamole.  Zapomnijcie o blenderze i odkurzcie moździerze! W Meksyku do przygotowania pasty wykorzystuje się specjalne kamienne molcajete. Nam wystarczy zwykły, kamienny moździerz. Ważne, żeby był chropowaty, nie gładki (marmurowy się nie nadaje). Jeśli nie masz takiego na stanie, nic nie szkodzi. Pasta uda się też, gdy rozgnieciesz awokado widelcem.

Składniki na prawdziwe guacamole

Porcja (teoretycznie) na 2 osoby:

  • 2 dojrzałe awokado hass
  • Sok z połowy limonki
  • Sól morska – szczypta

Opcjonalnie:

  • Dojrzały pomidor, nieduży – ok. 120g

Awokado do guacamole powinno być dojrzałe i miękkie, ale nie przejrzałe. Musi mieć zielony, lekko oliwkowy kolor. Nie żółty czy brązowy. Awokado powinno być miękkie i łatwo odchodzić od skórki. Przygotowanie guacamole nie wymaga siły, więc jeśli musisz miąższ obierać ze skóry lub walczysz z wyciągnięciem go łyżeczką – ten owoc nie nadaje się na pastę.

Guacamole - meksykańska pasta z awokado

Przygotowanie guacamole

  1. Pomidora umyć i posiekać w kostkę nie większą niż 1cm, odsączyć nadmiar soku (ale nie wyciskać!)
  2. Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę i przy pomocy łyżki wyjąć miąższ do moździerza lub miski.
  3. Miąższ rozgnieść w moździerzu lub w misce widelcem, powoli dodając sok z limonki i sól.
  4. Nie gnieść zbyt długo, guacamole nie jest gładką papką, powinny być wyczuwalne małe kawałki awokado.
  5. Do pasty z limonką wmieszać delikatnie pomidora, nie gnieść!
  6. Guacamole doprawić do smaku solą. Pasta powinna pozostać świeża, lekko doprawiona, nie słona.

Guacamole najlepiej podawać z upieczonymi kawałkami placków tortilla lub łatwo dostępnymi, lekko pogrzanymi w piekarniku nachos.

Ważne! Guacamole przygotowuj bezpośrednio przed podaniem. Nie musi się „przegryzać”. Pasta trzymana w lodówce raczej traci smak niż zyskuje, do tego traci soczysty kolor i ciemnieje. Jeżeli guacamole robisz z wyprzedzeniem, koniecznie przykryj szczelnie miskę do czasu podania.

To tradycyjny – uniwersalny – przepis na prawdziwe, oryginalne guacamole. Do masy można dodać np. drobno posiekaną papryczkę jalapeno (bez pestek), cebulę lub natkę kolendry. Wtedy przepis nie będzie już tradycyjny, ale nie oznacza to, że będzie pasta będzie niesmaczna. Bezpieczniej jednak zrobić wersję podstawową i podać obok dodatki dostosowane do preferencji, np. delikatną, pokrojoną w kostkę (max 5 mm) cebulę i posiekaną kolendrę.

Provecho!

Materiał z meksyku i informacje o kuchni meksykańskiej znajdziesz pod tym  linkiem.

Wideo z naszej wyprawy do Meksyku znajdziesz na YouTube.